07.09.2015

Puoluetoiminta edellyttää jatkuvuutta

Puolueisiin perustuva yhteiskuntamme vallankäyttö edellyttää puolueilta selkeää asiasisällön jatkuvuutta. Puolueilla on omat lähtökohtansa ja päämääränsä elinolosuhteittemme kehittämiseksi. Niiden pohjalta kansalaiset vaaleissa äänestävät puoluetta, jonka periaatteet ja toiminta vastaavat parhaiten äänestäjien omia näkemyksiä. Vastuuntuntoisessa ja uskottavassa asioiden hoitamisessa puolue pitää kiinni ydinperiaatteistaan, on puolue sitten hallituksessa tai oppositiossa. Nykyhallituksessa tästä on luopunut perussuomalaiset.

Asiasisällön jatkuvuus tarkoittaa, että oppositiossa olevan puolueen on hyväksyttävä hallituksen esittämät ikävätkin asiat, mikäli ne Suomen ja suomalaisten elämän kannalta ovat välttämättömiä. Oppositio ei voi olla paikka, jossa ne kielletään äänestäjien kosiskelemiseksi. Tätä edellyttää järjestelmämme uskottavuus. Oppositiossakin on toimittava vastuuntuntoisesti.

Hallituksessa puolueen pitää edelleen olla uskollinen linjalleen ja jatkaa sitä. Monipuoluehallituksessa välttämättömiä ovat kutenkin ns. lehmänkaupat eli tilanteet, joissa ryhmä luopuu jostakin itselle tärkeän asian tinkimättömästä vaatimuksesta ja vastaavasti vastapuoli antaa periksi jossakin muussa asiassa. Näin saadaan usein rakentava lopputulos. Lehmänkauppaa vakavampi asia on takinkääntäminen, jossa puolue luopuu jostakin ydinperiaatteestaan. Takinkäännökset eivät kuulu poliittisen järjestelmämme toimintaan.

Oppositiossa perussuomalaiset on ollut omalle kannattaja- ja äänestäjäkunnalleen kanava purkaa tyytymättömyyttä aiemmin harjoitettua hallituspolitiikkaa kohtaan. Tässä keskeistä on ollut EU:n ja Kreikan tukipolitiikan kriittinen vastustaminen sekä myös yleisen eettisyyden kannalta kyseenalainen, osin äärimmilleen viety maahanmuuttokriittisyys.

Hallituksessa perussuomalaiset ovat luopuneet näistä ydinperiaatteistaan. He ovat menneet niin pitkälle, että ovat pettäneet paitsi itsensä, periaatteensa ja äänestäjänsä, myös poliittisen järjestelmämme toimivuuden. Vastaavaan ovat syyllistyneet myös muut valtapuolueet hallituksessa ja oppositiossa ollessaan.

Poliittisten toimintatapojen kestävyys on tärkeää, koska siihen perustuu yhteiskuntamme päätöksenteko ja tulevaisuus. Historiassa suurten yhteiskunnallisten, väkivaltaisten muutosten lähtökohtana ovat olleet epävarmat taloudelliset olot ja suuri työttömyys, jotka ovat ajaneet massat normaalista käyttäytymisestä poikkeaviin toimintatapoihin.

Maailmansotien välinen aika Euroopassa antaa varoittavan esimerkin: Kun usko demokratian kykyyn ratkaista yhteiskunnan ongelmia heikkenee, kääntää se ihmisten mielipiteet ja asenteet hyväksymään vahvat johtajat sekä vahvistaa uskoa ei-demokraattisten järjestelmien kykyyn ratkaista ongelmia ja viedä yhteiskuntaa parempaan tulevaisuuteen.

On tärkeää, että huolehdimme poliittisen järjestelmämme pelisäännöistä ja toimivuudesta.